Jakob Nilsgatan 11

Gamla Väster, Malmö

Gemytliga Gamla Väster. En lugn oas, ändå mitt i Malmös absoluta centrum. Jakob Nilsgatan 11, som även går även under namnet Annellska huset, är en mycket vacker korsvirkesbyggnad. Husets byggnadsår, 1705, framgår av en inskription på portbjälken. Dåtida ägarnas initialer finns också ingraverade, JM och IAD, det vill säga kronobagaren Johan Müller och hustrun Ingeborg Andersdotter.

Jakob Nilsgatan 11, Malmö

Annellska huset

Namnet Annell har gården fått efter målaremästare Annell som ägde fastigheten på 1930-40-talen. Konstnären Åke Waldemar Larsson har själv berättat följande:

”Det var på 1940-talet som jag arbetade hos målaremästare Annell. Han bodde i den gamla gården vid Jakob Nilsgatan. Annell var den gamla tidens mästare. Han fordrade mycket men var samtidigt mycket kunnig. Mycket av det gamla inne i huset har bevarats; Annell vårdade det väl. I köket öster om porten har han bevarat den gamla öppna spisen. Gårdslängan hyrdes ut till bostad.”

Huset är ett nyförvärv och vi är mycket glada och stolta över denna fastighet. Här andas massor av historia, tänk om väggar kunde tala… Vi tillträder fastigheten under 2018 och kommer då att inleda ett spännande arbete med att varsamt konvertera fastigheten till hyreslägenheter i storlekarna 2-5 rum och kök.