Friisgatan 14 – Norra Skolgatan 25-27

Fastigheten Korpen 37 är en mycket vacker fastighet byggd 1930. Arkitekt var August Lindvall och första ägaren till huset var CH Richters Fabriker, det vill säga direktör Carl Herman Richter. På husets hörna finns graverat ”Hermanshus 1930”. Huset består av en-, två- och trerumslägenheter i varierande storlekar. Lägenheterna har ett fint ljus, högt i tak och tidstypiska stuckaturer. I gatuplanet finns butiker. Fastigheten har ett fint och trevligt läge med omedelbar närhet till citytunnelns station Triangeln, Triangelns köpcentra och Möllevångens stora utbud av caféer och restauranger.

Friisgatan 14 – Norra Skolgatan 25-27

Om gatan

Friisgatan har namngetts efter handlaren Hans Friis som ägde gården Möllevången. Gatan gör en elegant böj. Förklaringen till det är att 1904 hade Malmö en stadsingenjör vid namn Anders Nilsson som vurmade för den medeltida staden med böjda gator, oregelbundna kvarter och små öppna platser. Tanken bakom Friisgatans böj är att om man kommer gående från sydost ska den slutna gatubilden plötsligt öppna sig och Johanneskyrkan visa sig i fonden. Anders Nilsson var också militär och är känd under namnet Major Nilsson. Han har lämnat efter sig ett flertal böjda gator i Malmö, till exempel Baltzarsgatan, Brogatan och Värnhemsgatan. Dock är den gata han fick uppkallad efter sig, Major Nilssonsgatan, ironiskt nog spikrak. Friisgatan svänger även bokstavligt talat. Från att ha varit en oansenlig tvärgata till Södra Förstadsgatan har den på senare år utvecklats till en mycket attraktiv plats. På gatan samsas numera kaféer, restauranger och butiker. En adress som andas folkliv.

Första inspelningsdagen av filmen Kvarteret Korpen i juli 1963 med bland andra Bo Widerberg, Gunnar Oldin, Christina Frambäck och Thommy Berggren.

Kvarteret Korpen

Kvarteret Korpen, klassisk Malmömiljö med anor. Skådeplatsen för Bo Widerbergs kritikerrosade film ”Kvarteret Korpen”. Gamla Malmös arbetarkvarter som genomgått en stor förändring de senaste åren. Här möts dåtid, samtid och framtid.